ИЗЛОЖБА У ЧАСТ ПУШКИНА И ГОГОЉА У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

У среду, 22. новембра 2017. године у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду свечано је отворена изложба Пушкин и Гогољ: родоначелници класичне руске књижевностикоја је приређена у оквиру серије Класици светске књижевности – јубилеји.

Објављено:

У среду, 22. новембра  2017. године у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду свечано је отворена изложба  Пушкин и Гогољ: родоначелници класичне руске књижевности која је приређена у оквиру серије Класици светске књижевности – јубилеји.

Поводом 180 година од смрти Александра Сергејевича Пушкина и 175 година од објављивања славног романа Мртве душе Николаја Васиљевича Гогоља, Универзитетска библиотека, у сарадњи са Филолошким факултетом и Руским домом, организовала је изложбу књига из својих богатих фондова, употпуњену илустративним материјалом који је за ову прилику уступио Руски дом.

Због обиља грађе  и смањеног изложбеног простора, посетиоци су могли да виде избор из дела Пушкина и Гогоља на руском и српском језику као и најзначајније књиге које садрже анализе различитих аспеката стваралаштва два писца из пера домаћих и страних аутора. Изложене су и докторске дисертације, неколико ретких издања првих превода на српски језик, као и тематски бројеви часописа поводом неких ранијих јубилеја, попут „Руског архива“ из 1937, када је обележавана стогодишњица Пушкинове смрти.

Изложбу је отварио Василиј Галактионов, заменик директора Руског дома, а поздравну реч упутио проф. др Александар Јерков, директор Универзитетске библиотеке. О делу Пушкина и Гогоља говоре др Тања Поповић, редовни професор на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета Универзитета у Београду и др Ана Јаковљевић Радуновић са Катедре за руски језик и књижевност. Аутори изложбе и пратећег каталога су Вука Јеремић и Цвета Костов, професори књижевности и библиотекари саветници у Универзитетској библиотеци. 

Фотографије са отварања изложбе:

  

Фотографије поставке: