ИЗДАЊА АНДРИЋЕВИХ ДЕЛA 2007-2017

ИЗДАЊА АНДРИЋЕВИХ ДЕЛA 2007-2017 – изложба поводом 125 година од рођења Иве Андрића – у уторак, 17. октобра 2017. у 13. сати у Универзитетској библиотеци.

Објављено:

У уторак, 17. октобра у 13 сати,  у Универзитетској библиотеци  „Светозар Марковић“,  отворена је изложба  ИЗДАЊА  АНДРИЋЕВИХ ДЕЛА 2007-2017 поводом 125 година од рођења Иве Андрића, класика српске и светске књижевности. Изложбу је отварио књижевник Горан Петровић, дописни члан САНУ. Ауторке: Биљана Ђорђевић  Мироња (Задужбина Иве Андрића) и Драгана Михаиловић (Универзитетска библиотека).

На изложби се ће моћи да се види део књига Иве Андрића које су у наведеном периоду објављене код нас и у свету, затим прва издања и докторске дисертације из фонда Универзитетске бибилиотеке, као и репрезентативан избор књига из Задужбине Иве Андрића које садрже тумачења стваралаштва нашег јединог нобеловца.

На изложби је први пут постављен визуелни приказ рецепције Андрићевог дела на различитим меридијанима кроз  „географско-филолошку карту света“ на којој су насловницама  означене државе у којима су објављене Андрићеве књиге и такође приказан огроман број језика на које су преведена дела нашег  прослављеног писца.