Изложба ШЕКСПИР И СЕРВАНТЕС: 400 година од смрти

Изложба ШЕКСПИР И СЕРВАНТЕС: 400 година од смрти (1616-2016) отворена је у Универзитетској библиотеци у четвртак 21. априла.

Објављено:

Отварање изложбе

Изложба ШЕКСПИР И СЕРВАНТЕС: 400 година од смрти (1616-2016) отворена је у Универзитетској библиотеци у четвртак 21. априла.

Изложбу су отворили:
Клер Сирс, директорка Британског савета у Београду
Енрике Камаћо Гарсија, директор Института Сервантес у Београду

Поздравне речи:
проф. др Иванка Поповић, проректорка за међународну сарадњу Универзитета у Београду
проф. др Александар Јерков, директор у Универзитетске библиотеке 

Говорили су:
проф. др Зорица Бечановић Николић и Јасмина Арсеновић (Филолошки факултет, Београд)
Уредница програма Класици светске књижевности: Вука Јеремић
Ауторке изложбе и каталога: Вука Јеремић и Наташа Васиљевић, библиотекарке саветнице
Рецензент каталога: проф. др Зоран Пауновић, продекан за међународну сарадњу Филолошког факултета у Београду

О изложби

Шекспир и Сервантес умрли су, 23.априла 1616. године. Ову необичну и згодну подударност датума искористио је УНЕСКО дауправо 23. aприл прогласи за Светски дан књиге и писма. Ове године тај дан се свуда у свету посебно обележава, с обзиром на то да се навршава 400 година од смрти Шекспира и Сервантеса.

Универзитетска библиотека придружује се обележавању овог крупног заједничког јубилеја организовањем изложбе књига под покровитељством Министарства културе Републике Србије, а у сарадњи са Филолошким факултетом, Британским саветом и Институтом Сервантес у Београду.

Због обиља грађе, из фонда Универзитетске библиотеке изложен је део књига које садрже тумачења стваралаштва Шекспира и Сервантеса, а од њихових дела само неколико  репрезентативних издања. Библиографија приложена на пратећем диску каталога следи наведену концепцију изложбе и доноси попис монографских публикација о животу и делу два писца на српском, енглеском, шпанском и другим језицима, међу којима су и докторске дисертације одбрањене на Универзитету у Београду. Посебно место на изложби добиле су књиге из фонда Института Сервантес у Београду као и најновија издања кредибилних светских издавача која су за ову прилику наручена из програма размене са Конгресном библиотеком из Вашингтона, Британском библиотеком из Лондона и Националном библиотеком Шпаније изМадрида.

Пратећа публикација Шекспир и Сервантес: 400 година од смрти је десета по реду у серији Класици светске књижевности која се од 2010. године реализује у Универзитетској библиотеци. Она, осим библиографије, одломака из студија и хронологије живота и стваралаштва два писца у европском контексту, садржи текст једног од најугледнијих шекспиролога данашњице, ЈуанаФернија, професора у стратфордском Шекспировом институту, који је приложио део свог предавања одржаног поводом Шекспировог јубилеја у Београду 16. априла. Укључен је и превод занимљивог огледа угледне сервантисткиње Клее Гербер написан на трагу њене, у стручним круговима врло утицајне докторске дисертације о Сервантесу.

Специјално за ову прилику текстове су приложиле професорке Филолошког факултета у Београду др Зорица Бечановић, (Катедра за општу књижевност и теорију књижевности), др Јасна Стојановић (Катедра за иберијске студије) и дрНаташа Шофранац (Катедра за англистику). Њима је придружен и текст Јасмине Арсеновић, докторанткиње на Филолошком факултету, затим по први пут код нас објављен део рада о Шекспиру Горана Станивуковића, угледног професора англистике и шекспировских студија на канадском Универзитету Сент Мери у Халифаксу, као и одломци из књиге Ветрењаче на језик Александре Манчић, која је нашу средину задужила новим преводом  Дон Кихота на српски.  

ШЕКСПИР И СЕРВАНТЕС – библиографија

POSTER MR-page-001