Изложба Рат и мир на Балкану

Изложба фотографија „Рат и мир на Балкану“

Изложба Рат и мир на Балкану

Изложба фотографија „Рат и мир на Балкану“ отворена је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ до 30. септембра 2015. године.

Објављено:

О изложби

Појам „Први светски рат“ буди пре свега сећање на индустријализовани рат и позиционирана ратишта на Западном фронту, у којем је до тада погинуо незамислив број војника на обе стране фронта. На Балкану, међутим, Први светски рат није се водио у рововима, већ је прохујао и кроз градове и села, трансформишући при томе сваки аспект људског живота.

Изложба фотографија „Рат и мир на Балкану“, у сарадњи са Goethe Institut-ом у Београду, представља нам радове пет фотографа који су документовали рат и свакодневни живот на Балкану у периоду од 1914. до 1918.
Иза њих су остале фотографије до сада готово непознатог ратишта.

Американац Луис Хајн је фотографисао децу која су била жртве рата. Још један Американац, Ариел Варгес, нашао је свој мотив у Солуну након слетања савезничких трупа. Рус Самсон Чернов је документовао повлачење српске војске преко планина Албаније. Два анонимна фотографа, припадници немачке или француске војске, сликали су свакодневни живот рата на Балкану и ратни злочин против цивилног становништва.

Трајање изложбе

Изложба ће бити отворена од 3. до 30. септембра 2015. године.

Изложба Рат и мир на Балкану