Знањем против трговине људима

Викимедија Србије, УНИТАС фонд, Црвени Крст Србије и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” обележиће Европски дан борбе против трговине људима радионицом уређивања Википедије на ову тему. Радионица ће се одржати 18. октобра у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, од 10 до 15 сати.

Објављено:

Трговина људима, према дефиницији Уједињених нација, значи врбовање, превоз, трансфер, смештај или прихват лица, употребом претње или употребом силе, у сврху експлоатације. Број жртава на глобалном нивоу у 2016. години био је 40.3 милиона жртава, а зарада је била 150 милијарди долара.
Унитас Фонд се бави борбом против трговине људима путем едукације и превенције, посебно кроз пројекат „Превенција ризика од трговине људима, деце и младих у Србији”, као и подизањем свести путем документано-играног филма „Посматрачи”, који је базиран на истинитим причама. Црвени крст Србијe своју улогу у борби против трговине људима заснива на едукацији појединаца и група да препознају проблем a који се обучавају да у својим срединама даље шире знања о опасностима које ова појава носи и последицама које изазива у друштву. У сарадњи са ове две организације, Викимедија Србије и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” даће своју подршку борби против трговине људима реализовањем тренинга за уређивање Википедије, односно увећањем садржаја српске језичке варијанте ове енциклопедије.

Радионица је намењена студентима и студенткињама државних и приватних факултета који желе да стекну и унапреде знање о борби против трговине људима, критичко размишљање, вештине писања и читања, комуникационе вештине, информатичку писменост.
Програм:
10:00 – 11:30 Предавање о борби против трговине људима
11:30 – 12:00 Википедија и Викимедија
12:00 – 12:15 Пауза и освежење
12:15 – 13:00 Радионица о уређивању Википедије
13:00 – 15:00 Писање чланака на Википедији
Број места је ограничен, а пријаве можете слати до 8. октобра 2017. године у 23:59 часова, на мејл nebojsa.ratkovic@vikimedija.org. У пријави је потребно навести:
• Име и презиме
• Факултет који студирате и годину студија
• У неколико реченица објасните разлог и мотивацију зашто се пријављујете

Само учесници који истог дана успешно заврше све предвиђене активности добиће потврду о успешно завршеној радионици, а аутора најбоље написаног чланка очекује и награда – блутут звучник.