Лого пројекта Еуропеана новине

„Europeana newspapers“ најуспешнији пројекат добре праксе у Европи

Лого пројекта Еуропеана новине

Европска комисија оценила је пројекат „Europeana newspapers“, у коме је учествовала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда, једаним од најуспешнијих пројеката добре праксе у Европи.

Објављено:

У друштву најуспешнијих

Стручна тела Европске комисије су после детаљног разматрања резултата пројекта донеле одлуку да је пројекат „Europeana newspapers“ у коме је учествовала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ један од најуспешнијих пројеката најбоље праксе у Европи. У оквиру пројекта је остварена дигитализација више од 18 милиона новинских страна из колекција 18 партнeрских институција, које су, поред Универзитетске библиотека из Београда, обухватиле и националне библиотеке Британије, Француске, Немачке и друге угледне библиотечке институције из Европе. Десет милиона страна је обрађено тако да је омогућено коришћење пуне претраге текста што у значајној мери олакшава коришћење ових вредних материјала, а развијен је и низ другх пионирских унапређења процеса дигитализације новинских материјала.

 Унапређени портал дигитализоване колекције

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ поводом успешног завршетка и највише оцене коју је пројекат добио кориснциима ставља на располагање унапређени портал за преглед дигитализоване колекције српске историјске штампе која је реализована у оквиру овог пројекта, а која обухвата 400.000 претраживих страница из 45 издања новина са краја 19. и прве половине 20. века. Унапређена верзија портала доступна је на адреси http://www.unilib.rs/istorijske-novine/pretraga и садржи нове функције претраге и приказа историјских новинских садржаја.

Представљање на ЛИБЕР конференцији у Лондону

Библиотекари Универзитетске библиотеке премијерно су представили унапређену верзију портала на највећем библиотечком скупу у Европи – годишњој конференцији европског удуржења научних библиотека ЛИБЕР у Лондону од 23-27. јуна ове године. Технолошка решења развијена у Универзитетској библиотеци у Београду побудила су велику пажњу европских библиотекара из 48 земаља, јер представљају готово јединствено решење за овај сегмент библиотечке делатности који је у потпуности развијен на основу софтвера у слободном приступу и сопственим снагама. Програмер Никола Смоленски који је дао одлучујући допринос развоју овог новог алата каже: „До сада доступна решења за преглед претраживих новина била су израђивана од стране великих компанија за велике библиотеке и нису била доступна за нас ‘обичне смртнике’. Сада ће и наши корисници моћи да уживају све предности удобног и функционалног коришћења претраживих историјских новина. Позивам истраживаче и оне којима су историја и традиција хоби и интересовање да користе овај јединствени ресурс који омогућава богат увид у нашу прошлост и историју српских штампаних медија.“