Вести

Дигитална грађа посебних збирки

  • 12. јануар 2024.
  • Вести
  • коментара

Колекција мапа и карата Универзитетске библиотеке попуњава се од самог почетка рада библиотеке па до данашњих дана. Претежно су набављане куповином али поседујемо и значајан број карата које су поклоњене. Махом су то поклони истакнутих библиофила и дародаваца.

отварање изложбе „Орвел и Хаксли: весници нашег доба“

У среду, 27. децембра у 13 сати у оквиру програма „Класици светске књижевности – јубилеји“ отварање изложбе књига и плаката „Орвел и Хаксли: весници нашег доба“ поводом 120 година од рођења Џорџа Орвела и 130 година од рођења Олдуса Хакслија. Говори: др Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност.

Отварање изложбе „Права жена у културном наслеђу Србије“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, 20. децембра у 12 часова, отвара се изложба „Права жена у културном наслеђу Србије“. Изложбу ће отворити Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности грађана и Њ. е. Едвард Фергусон, амбасадор Уједињеног Краљевства у Србији.

Састанак конзерватора и хемичара

  • 20. новембар 2023.
  • Вести
  • коментара

У уторак, 05.12.2023. у 11 сати у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић” одржаће се састанак са предавањем др Наташе Димитрић из Библиотеке Матице српске на тему „Протичне јонске течности као нова алтернатива у дезинфекцији папирне библиотечке и архивске грађе“.

Фондација Студеница у Универзитетској библиотеци

Универзитетска библиотека организује изложбу ликовних и књижевних радова који се нуде на добротворној аукцији Фондације Студеница. Приказане аукцијске предмете су несебично поклонили наши еминентни уметници, песници и колекционари, а својим ретким колекцијама придружила се и Универзитетска библиотека.