Biblioteka u Podunavsko nemačkom crkvenom muzeju u Apatinu

Podunavsko – nemački crkveni muzej u Apatinu osnovan je 2001. godine u crkvi Srce Isusovo u Apatinu. Bavi se sakupljanjem bibliotečke, arhivske i umetničke građe iz bivših nemačkih naselja u Vojvodini.

Objavljeno:

Podunavsko – nemački crkveni muzej u Apatinu osnovan je 2001. godine u crkvi Srce Isusovo u Apatinu. Bavi se sakupljanjem bibliotečke, arhivske i umetničke građe iz bivših nemačkih naselja u Vojvodini. U crkvi i obližnjoj župnoj kući ustanovljena je biblioteka, arhiv i muzej sa izložbenim prostorom. Pored obilja umetničkog materijala i arhivske građe, sakupljeno je oko 20 000 knjiga i više od 10 000 komada raznovrsne uglavnom crkvene nemačke periodike. Knjige potiču uglavnom iz napuštenih župnih biblioteka kako iz katoličkih tako i iz protestanskih crkava u Bačkoj. Pored crkvenih biblioteka sakupljeno je i nekoliko privatnih biblioteka iz Apatina. Sređivanje biblioteka i njena katalogizacija traju već godinama i do sada je katalogizirano oko 10 000 knjiga kao i sva periodika. U zbirci se nalazi i mnoštvo knjiga koje potiču iz raznih samostanskih biblioteka u Ugarskoj koji su na područje Bačke došle po dolasku jezuitskih i drugih monaških redaova u periodu sekularizacije u Ugarskoj polovinom 18 veka. Zbirka sadrži knjige u dijapazonu od 16. do 20. veka. Među starom i retkom knjigom nalaze se i neki raritetni primerci knjiga koji su jedinstveni na ovim prostorima.  Svakako je jedna od najznačajnijih knjiga je Istorija Mađara od Antonija Bonfinija iz 1604. godine, zatim  Stari zavet za slepe ljude napravljen 1851. godine u Študgartu kao i Koran iz 1841. godine na nemačkom jeziku. Pored verske knjige iz različitih oblasti u biblioteci su sačuvane i mnoge profane knjige iz 18. i 19. veka koje dobro oslikavaju čitalačke potrebe nemačke zajednice u Vojvodini.

Ova jedinstvena biblioteka otvorena je za istraživače iz zemlje i sveta i svakodnevno je posećena od strane turista ali i istraživača. Na sajtu muzeja  https://www.danubeswabianmuseum.com/  u delu biblioteka https://www.danubeswabianmuseum.com/biblioteka  vidljive su dve baze podataka sa više od 8000 knjiga. Bazu podataka iz ove biblioteke moguće je pretraživati u prostorijama biblioteke u Apatinu.