„Sećanje na Hildu Dajč“ 2023

Objavljeno:

Dobitnike priznanja „Sećanje na Hildu Dajč“ za 2023. godinu odabraće žiri koji, prema pravilniku, sačinjavaju:
– Predsednica Upravnog odbora za dodelu priznanja
– Predstavnici prošlogodišnjih dobitnika priznanja,
i, po pozivu:
– dr Milena Dragičević Šešić, prof. emeritus Fakulteta dramskih umetnosti, i
– Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti
Podsećamo, priznanje „Sećanje na Hildu Dajč“ se dodeljuje u dve kategorije: „omladinsko priznanje“ i „priznanje za izuzetan doprinos kulturi sećanja“. Tradiciju koju smo započeli prošle godine nastavljamo i ove.
Ko su kandidati za priznanja koji su ušli u uži izbor objavićemo uskoro, a dobitnike ćemo proglasiti na svečanoj dodeli priznanja u nedelju, 7. maja, u 14.00 sati, u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu.
Dobro došli!


24. 04. 2023. 

Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo nominovane za priznanja „Sećanje na Hildu Dajč 2023“.
Odlukom upravnog odbora za dodelu priznanja, a na osnovu prikupljenih predloga, 
u kategoriji „omladinsko priznanje“, nominovani su:
MentalHub – za obezbeđivanje podrške mladim osobama koje su imale iskustvo hospitalizacije na psihijatriji ili imaju neke druge poteškoće iz domena psiholoških problema, kao i direktan savetodavni i psihoterapijski rad sa tim mladim ljudima i njihovim porodicama.
Oradio – za podkast i #radio emisiju za mlade „U kakvoj zemlji želim da živim“ koja se bavi aktuelnim društvenim temama koji se tiču svakog građanina našeg društva, ali uspeva da ih razmatra iz ugla mladih ljudi, beskompromisno i profesionalno, približavajući mladima i one teme koje se mogu smatrati kontroverznim i kompleksnim.
U kategoriji „doprinos kulturi sećanja“, nominovani su:
ZUOV Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja – za portal „Kultura sećanja u obrazovnom sistemu“ čime se etablira referentna platforma za pitanje obrazovanja o Holokaustu, i kroz ponuđene resurse, priručnike, uputstva i smernice o međunarodno priznatim principima, standardima i normama pruža neophodna sistemska podrška akterima obrazovanja, čime edukacija o Holokaustu dobija jasan metodološki i vrednosni okvir zasnovan na smernicama Međunarodne alijanse za sećanje na Holokaust IHRA i Referentnom okviru kompetencija za demokratsku kulturu Saveta Evrope, i
Haver Srbija – za postavljanje „Kamena spoticanja“ – #Stolpersteine u Beogradu, čime je i naš glavni grad postao deo najvećeg decentralizovanog memorijala žrtvama nacističkog terora, podsećajući nas na nenadoknadivu prazninu koja je u Beogradu ostala iza ugašenih života žrtava Holokausta.
Dobitnike ćemo proglasiti na svečanosti 7. maja u 14.00 h, u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu.

Više informacija: www.hildadajc.rs


#SecanjeNaHilduDajc #kulturasecanja #Holokaust #aktivizam