Циклус ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ: Трибина ПОЛ ШРЕДЕР

Седма трибина циклуса ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ: Трибина ПОЛ ШРЕДЕР одржаће се 22. децембра у 19 часова, у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, у Београду.

Објављено:

Циклус ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ: Трибина ПОЛ ШРЕДЕР

 

Учесници:

Миомир Петровић

Владимир Коларић

 

ПОЛ ШРЕДЕР је седма трибина циклуса ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ, у организацији Завода за проучавање културног развитка и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“  у Београду.

Амерички филмски редитељ и сценариста Пол Шредер један је од филмских уметника најзначајнијих за разумевање могућности филма да изрази религијске садржаје и искуства и творац синтагме „трансцендентални филм“, којим је описао себи блиско схватање ове уметности и медија. У разговору ће посебно бити речи о изолованом јунаку у расцепу између свог личног система вредности, религијских вредности и вредности друштва, затим о калвинистичком промишљању искушења и човековог „задатка“, особеном редитељском третману емотивно најпрегнантнијих сцена, теми саможртвовања и опстанку античког појма трагедије у филмовима ово аутора.

Миомир Петровић је прозни и драмски писац, теоретичар уметности, редовни професор теорије драме и филма на Институту за уметничку игру у Београду и Higher College of Techology у Уједињеним Арапским Емиратима. Аутор је три научне монографије и шеснаест романа.

Владимир Коларић је теоретичар културе и уметности и писац, организатор истраживања у Заводу за проучавање културног развитка и доцент на Високој школи за комуникације у Београду. Аутор  је књига Хришћанство и филм и Хришћанство и уметност.