Легат Војислава Јовановића Марамбоа у Ноћи музеја 2019

Прошле године у Ноћи музеја легат Војислава М. Јовановића Марамбоа привукао је више од 700 посетилаца, те смо и ове године за ширу јавност поново отворили врата његовог дома. Представљамо спомен-кућу и богату личну библиотеку Војислава М. Јовановића, драмског писца и књижевног историчара и критичара,  дипломате, архивисте и библиофила, састављача чувених међуратних антологија народне поезије и народних приповедака, аутора студија о лажној народној поезији.

Објављено:

Највреднији део његове библиотеке представљају зналачки набављане збирке и студије о народној књижевности. Ретка и драгоцена издања књига из личне библиотеке овог библиофила биће изложена овом приликом, као и његова писма са чувеним савременицима.

Кућа породице Јовановић, саграђена 80-тих год XIX века у Бирчаниновој улици бр. 24, коју је Војислав М. Јовановић Марамбо завештао Универзитетској библиотеци, није се много променила до данас. У свакој просторији осећа се дух прошлог времена и препознаје стил и начин живота вишег грађанског сталежа с краја XIX и почетка XX века.

За посетиоце је приређена и пригодна изложба његових фотографија из периода од 1902. до 1941. године. Подсећамо да се Војислав М. Јовановић Марамбо памти и као један од најзначајнијих представника српске фотографије с почетка XX века.

Биће речи и о најстаријем (сачуваном) филмском документу о нашем народу – филму о крунисању краља Петра I Карађорђевића из 1904. године.  Војислав Јовановић Марамбо задужио је југословенску филмску уметност јер управо захваљујући њему овај филм се данас налази у Југословенској кинотеци. То је први филм који је проглашен за културно добро српског народа.

Аутори: Драгана Михаиловић, Софија Којевић и Вука Јеремић