ГЕТЕ И ШИЛЕР: ЛЕПЕ ДУШЕ СВЕТСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Свечано отварање изложбе o Гетеу и Шилеру је у уторак, 17. децембра у 12 сати у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“.

Објављено:

У оквиру програма „Класици светске књижевности – јубилеји“, поводом 270 година од рођења Јохана Волфганга Гетеа и 260 од рођења Фридриха Шилера, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” у сарадњи са Филолошким факултетом у Београду, а под покровитељством Министарства културе Републике Србије, приредила је  изложбу дела о Гетеу и Шилеру из фонда Библиотеке (монографије, докторске дисертације, зборници и периодика) употпуњену најновијим издањима на немачком и енглеском језику добијеним у оквиру програма размене са партнерским институцијама из Берлина и Лондона. Свечано отварање изложбе одржано је у уторак, 17. децембра у 12 сати у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“.

Уз изложбу је штампана пратећа илустрована публикација, петнаеста по реду у оквиру едиције „Класици светске књижевности – јубилеји“, која садржи текстове стручњака наменски писане за ову прилику, одломке из ранијих тумачења, паралелну хронологију, библиографију и друге прилоге који могу бити од користи онима који су заинтересовани за живот и дело Гетеа и Шилера, кључних фигура такозване вајмарске класике, безвремених великана немачке и светске књижевности.

 

Изложбу  је отворио

Проф. др Миодраг Вукчевић,

Филолошки факултет у Београду

 

Поздравне речи

Проф. др Александар Јерков,

директор Универзитетске библиотеке

Мила Маринковић-Броћић,

 Гете институт у Београду

 

Аутори изложбе и каталога

Вука Јеремић и Драгана Михаиловић,

библиотекари саветници