СЛУШАЊЕ/ГЛЕДАЊЕ/ЧУВАЊЕ Дигитализација књиге и културног наслеђа

У оквиру званичног програма Сајма књига у четвртак, 25.10, у сали „Иво Андрић“ у 18.00-18.50 часова одржаће се предавање на тему СЛУШАЊЕ/ГЛЕДАЊЕ/ЧУВАЊЕ Дигитализација књиге и културног наслеђа. Добро дошли!

Објављено:

Демократизација дигитализације културног наслеђа

Дигитализацијом је, у најопштијем смислу, до сада омогућено трајно чување  само мањег дела материјала кутлурног наслеђа, како у свету, тако и у Србији.  Још мањи проценат овако сачуваних материјала је обрађен и стога ефективно доступан и пријемчив корисницима.  До сада су институције контролисале процесе дигитализације у оба сегмента и тиме дефинисале токове креирања информација на основу употребе дигиталних материјала културног наслеђа. Технолошке могућности данас чине да процесе дигитализације могу равноправно контролисати и појединци чиме се отварају бројна питања везана за  дигитализацију књиге и културног наслеђа. Дефинисање неких од ових питања и указивање на могуће правце размишљања о одговорима садржај је трибине у којој ће учесници из перспективе својих ескпертиза и исукустава  размотрити изложену проблематику.

Учествују: др Дејан Масликовић (помоћник за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности, Министарство културе и информисања), Тамара Бутиган Вучај (начелница Одељења за развој дигиталне библиотеке, Народна библиотека Србије),  др Адам Софронијевић (заменик директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“)Модератор др Тамара Вученовић.