Дигитализација Тополе

У оквиру пројекта Ротари Е-клуба Србија “Помоћ за Библиотеку у Тополи: Учинимо библиотеку у Тополи видљивом и досутпном корисницима у дигиталном свету“ Универзитетска библиотека “Светозар Марковић“ дигитализовала је 20.000 страна вредних историјских материјала завичајне збирке Библиотеке “Радоје Домановић“ из Тополе.

Објављено:

Универзитетска библиотека “Светозар Марковић“ и Ротари Е-клуб Србија дигитализавали су важан део завичајне збирке Библиотеке “Радоје Домановић“ у Тополи.

У оквиру пројекта Ротари Е-клуба Србија “Помоћ за Библиотеку у Тополи: Учинимо библиотеку у Тополи видљивом и доступном корисницима у дигиталном свету“ Универзитетска библиотека “Светозар Марковић“ дигитализовала је 20.000 страна вредних историјских материјала завичајне збирке Библиотеке “Радоје Домановић“ из Тополе. Ова колекција доступна је на адреси http://www.unilib.rs/istorijske-novine/pregled?newspaper=UB_00053

у оквиру дигиталне библиотеке Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић“, највеће претраживе дигиталне библиотеке на српском језку која обухвата више од 600.000 страница претраживих материјала.

Идеја пројекта је да се вредни материјали завичајне збирке библиотеке у Тополи учине трајно доступним корсиницима Интернета и да се тиме оснажи видљивост града Тополе и Библиотеке “Радоје Домановић“ и омогући им се адекватнија презентација у дигиталном свету.

У петак 12. октобра, првог дана “Опленачке бербе“ најзначајније туристичке манифестације у Тополи, представници Ротари Е-клуб Србија и Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић“ свечано су, на главном градском тргу пред многобројним посетиоцима, уручили председнику Општине Топола г. Драгану Живановићу копије дигитализованих материјала. др Адам Софронијевић, Заменик управника Универзитетске библиотеке је рекао да је дигитализација дела завичајног фонда библиотеке из Тополе урађена по највишим европским и светским стандардима, у форми претраживих, сегментираних mets-alto фајлова и упоредио поклон који је уручен граду Тополи са набавком најбоље опреме и услуга, ситуација која се у области очувања и презентације културног наслеђа ретко догађа. Г-ђа Милица Ивић, председница Ротари Е-клуба, указала је на опредељеност овог клуба да помаже културу и образовање, а чланица клуба др Тамара Вученовић подвукла је важност видљивости историјског наслеђа Тополе на Интернету. Захваљујући на вредном поклону председник Општине Топола г. Драган Живановић предао је дигиталне материјале на чување директорки Библиотеке “Радоје Домановић“ г-ђи Слађани Митровић и изразио очеквиање да се овако успешни пројекти који ће допринети још већој видљивости Тополе и привлачењу туриста и посетилаца наставе, а да библиотека у њима и даље да има важну улогу.