Нови хоризонти процеса дигитализације у Србији

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ организовала је стручну конференцију „Нови хоризонти процеса дигитализације у Србији“ у понедељак 23. јануара 2017. године у свечаном холу Библиотеке.

Објављено:

Стручна конференција „Нови хоризонти процеса дигитализације у Србији“ одржана je у понедељак 23. јануара 2017. године у свечаном холу Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, са почетком у 10.00 часова у организацији Универзитетске библиотеке, а под покровитељством Британске националне библиотеке. Скуп је одржан у оквиру пројекта “Safeguarding the fragile collection of the private archive of the Lazic family” за који је Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ добила грант Британске библиотеке, у оквиру програма “Endangered Archives”. Тема конференције су нови трендови дигитализације и примери добре праксе стечене на домаћим и међународним пројектима.

У оквиру пројекта Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ је дигитализовала 50.055 страница угроженог и оштећеног архивско-библиотечког материјала из фонда приватне библиотеке Лазић и то према стандардима Британске библиотеке, који се први пут имплементирају код нас. Додатну вредност дигитализованог материјала представља чињеница да неки од материјала представљају културно национално благо, поготово с обзиром на то да ће поједини документи – попут тајног часописа српске владе у егзилу – бити први пут представљени јавности. Промоција дигитализованих подколекција вршена је на три стручне међународне конференције (Хелсинки, Беч и Праг), као и путем медија, а одржана су и три курса на тему дигитализације. До краја јануара 2017. у рад ће бити пуштен вебсајт пројекта на коме ће бити доступни сви дигитализовани материјали, који ће бити доступни и на сајту Британске националне библиотеке.

Ова конференција била је идеална прилика да се стручна, као и сва заинтересована јавност, информише о резултатима поменутог пројекта и програма, али и о изузетно важном процесу дигитализације културног наслеђа код нас.

Учесници конференције били су водећи домаћи стручњаци из области дигитализације.

Организациони одбор:

Проф. Др Александар Јерков (Директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“)
Проф. Др Душко Витас (Председник Управног одбора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Математички факултет, Катедра за рачунарство и информатику)
Др Адам Софронијевић (Заменик директора Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“)
Др Василије Милновић (Координатор пројекта, Руководилац Центра за науку Универзитетске библиотеке)
Милена Костић (Учесник пројекта, Стручни сарадник у Центру за науку Универзитетске библиотеке и докторанд Филолошког факултета).

Модератор конференције: др Василије Милновић

Овде можете погледати програм конференције.