Πάθη: Језик и филозофија емоција

Позивамо вас на радионицу Πάθη: Језик и филозофија емоција која се одржава у Универзитеској библиотеци „Светозар Марковић“ у Франкофоном центру 16. и 17. марта 2017. Главни циљ дводневне радионице јесте да се продискутују актуелна истраживања о емоцијама у класичној старини и касније, истраживања која у последњих неколико деценија представљају најузбудљивију и најживљу област у хуманистичким наукама.

Објављено:

Главни циљ дводневне радионице Πάθη: Језик и филозофија емоција јесте да се продискутују актуелна истраживања о емоцијама у класичној старини и касније, истраживања која у последњих неколико деценија представљају најузбудљивију и најживљу област у хуманистичким наукама. Радионица ће окупити истраживаче различитих профила, с тим што је превасходно намењена класичним филолозима и филозофима. Нагласак је на следећим питањима:

а) На који су начин емоције описане и исказане у књижевним, филозофским, медицинским, теолошким и другим текстовима? Како се оне објашњавају и разумевају?

б) Каква је веза између емоција и језика? Да ли су емоције друштвено утемељене путем језика, или је њихова природа биолошка, стога универзална, па језик служи само томе да их именује?

Намера нам је да ова радионица додатно осветли наведена питања и да  унапреди интердисциплинарни дијалог између класичних филолога, филозофа и других истраживача који се баве историјом емоција. Надамо се да ћемо тиме, макар у скромној мери, допринети разумевању на који су начин повезани језик и емоције, и колико су наши емотивни животи различити или слични у односу на оне које су водили људи који су живели у прошлости.

Координатори:

проф. др Љиљана Раденовић

доц. др Драгана Димитријевић

доц. др Ил Аккад

У наставку погледајте програм радионице.

Program