Књижевни фестивал „Дани путописа“ у Универзитетској библиотеци

Универзитетска библиотека вас води на пут око света! Придружите нам се на књижевним путовањима на која нас воде:
Бјанка Чајкнер – 27. октобар у 18 часова
Марио Лигуори – 28. октобар у 17 часова
Виктор Лазић – 1. новембар у 18 часова
Снежана Радојичић – 2. новембар у 17 часова

Објављено:

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ припремила је за вас прелепо и незаборавно путовање око света за које вам неће требати ни виза, ни уштеђевина, ни годишњи одмор.

Путовање почињемо у четвртак 27. октобра у 18 часова када ће нас  аустријска списатељица Бјанка Чајкнер, повести кроз Индију и Италију на крилима своје нове књиге„Савари“.

У петак 28. октобра у 17 часова Марио Лигуори нас у Снатрењима води на „путољубља“ кроз градове у којима нам разоткрива оно на први поглед невидљиво и скривено у њима све док нас не доведе у сунцем окупани Напуљ.

После кратке паузе са сајамски предах, у уторак 1. новембра у 18 часова  враћамо се на пут на ком нам је сада водич Виктор Лазић. Он ће нас повети из Европе све до Југоисточне Азије и Аустралије заустављајући нас у неким од најегзотичнијих предела и пружајући нам призоре, које је ретко ко од нас још угледао.

Наредног дана, у среду 2. новембра у 17 часова настављамо наше путешествије са Снежаном Радојичић, која нам се јавља уживо из путописа – из Јапана. Са њом се пењемо на бицикл и котрљамо се око света док се пред нама указују уистину магични призори Хималаја и пустиње Гоби.

 

Наше полазиште је свечани хол Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Очекујемо вас!

O ауторима:

 Бјанка Чајкнер је аустријска илустраторка, графичарка и путница која инспирацију налази широм земаљске кугле. Студирала је дизајн медија у Аустрији и Чилеу, графику у Италији и Шпанији, а тренутно је на мастер студијама у области илустрације дечјих књига у Италији. Њени радови објављивани су у неколико аустријских и иностраних новина, часописа и књига и излагани су на бројним изложбама у читавом свету. Бјанка Чајкнер представиће своју нову књигу – “САВАРИ – илустровано путовање кроз Иран и Индију” коју је 2016. године издао Bucher Verlag Аустрија. САВАРИ је путопис препун цртежа, скица, песама и белешки, који осликавају свакодневне аувантуре кроз које је уметница пролазила на свом петомесечном путовању приликом кога је прешла скоро 25.000 километара. Бјанка Чајкнер поделиће са нама тајну процеса настанка овакве књиге као и приче о сусретима и авантурама које стоје иза њених цртежа.

 

Марио Лигуори (Сарно, Италија, 1976), дипломирао је компаративне језике и културе на Универзитету Л’Ориентале у Напуљу, а мастер студије завршио на Филозофском факултету у Новом Саду, где је и докторирао. Пише на италијанском и српском језику. Заступљен је у антологији Букет за стару даму (Протего, 2008), а аутор је путописне прозе Снатрења (Службени гласник, 2010), двојезичне збирке Седам јесењих прича/Sette storie autunnali (Академска књига, 2013), књиге прича Прва љубав, монографије Vedi Napoli e poi muori: Напуљ у српским путописима од 1851. до 1951. године (Службени гласник, 2015) и романа Напуљски дипломата (Лагуна, 2016).
Објављивао је у листовима Данас, Блиц,Политика, Ослобођење, L’Isola, Поља и другим часописима и дневницима. Преводио је научне радове и каталоге за Галерију Матице српске, а радио је као симултани преводилац на научним скуповима у Италији и Србији. Био је гост на престижном Хариман институту Универзитета Колумбија у Њујорку. Од 2007. до 2009. живео је у Шведској, где је, између осталог, предавао у Центру за језике Kävlinge Lärcentrum. Страствени је путник: посетио је готово све европске државе, а дуже је боравио у Ирској, Великој Британији и Словенији.
Предаје италијански језик на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду.

 

Виктор Лазић (1985), књижевник и адвокат, један је од највећих српских путника. Докторанд је кинеског права, а такође је полиглота, научни и стручни преводилац за енглески језик са лиценцом туристичког водича, филателиста и нумизматичар.
Као девета генерација наследник је две стотине година дуге традиције породичне библиотеке (званично отворене 1882). Председник је Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ (у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности и Музеј Новосадске рације).
Провео је укупно девет година на путовањима по свету и систематски обилазио осамдесет земаља на четири континената, откривајући пределе и људе, пишући репортаже, сакупљајући вредне и ретке књиге и предмете. До сада је објавио књиге Гете – између поезије и истине (2005), Тумарање земљом осмеха (2006), Велика авантура (2010), У срцу Суматре (2011). Члан је Удружења књижевника Србије.

 

Снежана Радојичић је рођена у Београду 1967. Дипломирала на Групи за југословенске књижевности са општом књижевношћу. Прву књигу, приповест „Док су душе лутале“, објавила као победник на конкурсу Матице српске, у едицији „Прва књига“, 1994. Друга књига, збирка прича „ЛП – личне приче“, објављена је 2005. Роман „Закотрљај ме око света“ објављен је најпре као ауторско издање, 2014. Друга њена дела су „Приручник за камповање“ (приручник), Нова поетика 2015. „Водич за путовања бициклом“ (приручник), Нова поетика 2015.„Преко Хималаја и Гобија“ (два путописа), Лагуна 2015.“Номад (И)“, ауторско издање 2016. (наручивање преко мејла ciklonomad@gmail.com)

Од 2011. године путује бициклом по свету и то путовање се претворило у номадски начин живота. Блогови ауторке могу се пратити на њеном сајту.