Изложба „Дигитална ћирилица“

Поводом 90 година од свечаног отварања нове зграде, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” приредила је изложбу „Дигитална ћирилица” и премијерно представила први дигитални лисни каталог у Србији и Magic Box, дигиталну изложбену витрину јединствену у региону.

Објављено:

Пре 90 година, 24. маја 1926, свечано је отворена Универзитетска библиотека.

Обележавајући годишњицу која је истовремено и Дан Библиотеке и Дан Ћирила и Методија и словенске писмености и културе, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” приредила је изложбу „Дигитална ћирилица” коју прате виртуелна и веб изложба.

На свечаном отварању изложбе 24. маја 2016. године у 12 часова у Карнегијевом холу Библиотеке присутнима су се обратили проф. др Нада Ковачевић, проректор за наставу Универзитета у Београду, проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, Тамара Бутиган Вучај, заменица управника Народне библиотеке Србије, др Адам Софронијевић, заменик управника Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” и путем Скајпа проф. др Гинтер Милбергер са Универзитета у Инсбруку и Клаус Гравенхорст из компаније “CCS Content Conversion Specialists GmbH” у Хамбургу.

Снимак са свечаног отварања изложбе можете погледати на линку.

Поред одабраних књига о раду и значају Ћирила и Методија, у витринама су изложени преводи дела словенских књижевности на српски језик, објављивани од средине 19. века до почетка Првог светског рата.  Ови преводи допринели су да оживе културне везе између Срба и осталих словенских народа и језика, чије су заједништво пресудно учврстили Ћирило и Методије хиљаду година раније. Аутори изложбе су библиотекари Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” др Зоран Бајин, Весна Вуксан и Милена Костић.

У оквиру изложбе представљене и картице из лисног каталога које су се раније ручно прелиставале а сада су доступне у дигиталном облику. Картице су дигитализоване кроз пројекат „Израда целовитог електронског каталога Универзитетске библиотеке ‘Светозар Марковић’” који је подржало Министарство културе и информисања у 2015. години.

Идући у корак са најновијим технологијама у библиотекарству, и водећи рачуна о заштити ретких књига, Библиотека је под покровитељством Министарства културе и информисања набавила Magic Box, уређај који омогућава виртуелно, али по осећају готово стварно прелиставање драгоцене и заштићене библиотечке грађе.

У овој витрини на дан отварања изложбе изложено  је Четворојеванђеље, као изузетан примерак рукописних књига створених захваљујући писму које су словенским народима оставили Ћирило и Методије.

Дигитализовано Четворојеванђеље може се прелистати на интерактивном екрану, као и репрезентативни примерци грађе коју Библиотека поседује: стари ћирилски рукописи, историјске новине, фотографије и избор из књига изложених у витринама.

Добро дошли у свет „Дигиталне ћирилице“!

Галерија слика са свечаног отварања

© Ана Ђорђевић

Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке Дан библиотеке