Вести

Радионица „Направимо лепшу реч“

У четвртак 24. јануара 2019. у 18 часова – разговор o новим речима – одакле нам долазе, када и како их користимо. Укључи се у радионицу „Направимо лепшу реч“ Универзитетске библиотеке у Београду.

Радно време за празнике

Обавештавамо кориснике Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ да Библиотека неће радити од 29.12.2019.г. до 07.01.2019. године. Библиотека се за рад са корисницима отвара 08.01.2019. године

У Београду и Новом Саду представљена нова револуционарна технологија дигитализације

 • 21. децембар 2018.
 • Вести
 • коментара

У четвртак и петак, 20. и 21. децембра Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ из Београда, под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије и Фондације Нови Сад 2021, а у сарадњи са партнерским установама културе и науке из Београда и Новог Сада представила је нову револуционарну технологију за дигиталиазцију штампаних и руком писаних материјала.

Смена поетичких парадигми у српској књижевности 20. века – национални и европски контекст

Институт за књижевност и уметност у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић” у оквиру пројекта Смена поетичких парадигми у српској књижевности 20. века – национални и европски контекст организује научни скуп посвећен надреализму. Скуп под називом Поетика Немогућег: Душан Матић, Александар Вучо и Марко Ристић и њихов песнички круг од авангарде до позног модернизма састоји се из два дела.

Наставља се рад на првом Народном граматичком дигиталном речнику српског језика у отвореном приступу

У току је реализација пројекта „Kраудсорсинг Србија: Народна мудрост за боље библиотеке“ под покровитељством Министарстава културе и информисања Владе Републике Србије у оквиру ког се израђује Народни граматички дигитални речник српског језика. Речник је у отвореном приступу а његовој изради могу допринети сви заинтересовани посетиоци.

Радионице „Демократизација дигитализације у библиотекама“

 • 03. децембар 2018.
 • Вести
 • коментара

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у сарадњи са партнерским институцијама организоваће низ припремних радионица са темом „Демократизација дигитализације у библиотекама“.

Потписан Национални оквир за дигитализацију периодичних издања у Републици Србији

Радионица за коричење
 • 14. новембар 2018.
 • Вести
 • коментара

У просторијама Министарства културе и информисања Републике Србије данас, 14. новембра у 12 часова потписан је Национални оквир за дигитализацију периодичних издања у Републици Србији, који представља основу за унапређење процеса дигитализације у култури.

Свечано отварање изложбе „Како је тумачен Милош Црњански“

Свечано отварање изложбе „Како је тумачен Милош Црњански“ у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, биће уприличено 14. новембра у 13 сати, у част јубилеја српског књижевног великана Милоша Црњанског.

Радионица Focus on Open Science

 • 30. октобар 2018.
 • Вести
 • коментара

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ одржан је најважнији промотивни догађај отворене науке у Србији 2018. године Focus on Open Science: Open Science and the Management of A Cultural Change.

Водећи стручњаци из области отворене науке представили су најновије теоријске, практичне, правне и пројектне импликације свакодневног развоја концепта отворене науке у оквирима европског истраживачког простора.