Википедија лого

Вики-библиотекар

Википедија лого

Желите да постанете прави Вики-библиотекар?
Пријавите се на акредитовани курс „Вики-библиотекар“ и овладајте вештинама креирања квалитетних и поузданих страница на Википедији кроз интерактивну радионицу, научите шта су то Викимедијина остава, Вики-цитати,Вики-изворник, Вики-књиге и други Вики-пројекти.

Ажурирано:

Садржај курса

Викимедија и Википедија Србије

Курс пружа информације о активностима Викимедије Србије, могућностима које пружа Википедија и осталим Вики-пројектима (Вики-вести, Вики-речник, Вики-књиге, Вики-изворник, Вики-цитат, Викимедијина остава). Обука полазника курса обухвата теме као што су: отварање налога на Википедији, упознавање са принципима уређивања чланака, писање и превођење текстова, извори и ауторска права (детаљно упознавање полазника са основним начелом Википедије: „Све што напишете, морате да поткрепите изворима“).

Вики-библиотекар радионица

Поред теоријског дела, предвиђена је радионица која омогућује полазницима да самостално креирају и постављају на Википедију што богатији, квалитетнији и информативнији садржај.

Радионица обухвата:

– постављање нових страница на Википедију о библиотекама и њиховој културној делатности,

– постављање нових страница на било коју тему према интересовању полазника,

– постављање галерије слика,

– постављање што квалитетнијих и потпунијих библиографских података о изабраној теми уз поштовање свих ауторских права (линкови до комплетних садржаја текстова, библиографски подаци о штампаним и електронским изворима информација и сл.).

Потребна предзнања

Нису потребна предзнања у креирању садржаја на Википедији. Пожељно је понети неке слике и припремљене текстове како би се одмах публиковао или допунио неки чланак.

Трајање курса

Курс траје 2 дана по 3 сата. Број полазника: од 8 до 12.

Термини

Термини у којима ће се одржавати семинари доступни су на Календару акредитованих курсева.

Пријављивање

Пријавите се на курс путем имејла: djordjevic@unilib.bg.ac.rs.

Предавачи

Александра Поповић, Оја Кринуловић, Ђорђе Стакић, Сања Антонић, Миле Стијеповић, Матеа Милошевић, Драгана Столић, Миљана Тодоровић, Милица Шевкушић и Мирјана Нешић.

Документи

Акредитовани курс за библиотекаре – АНКЕТА

Вики-библиотекар, Викимедија и Википедија

Уређивање чланака на Википедији