Самостална изложба „Слике“ Алине Гадомски Тодоровић

Објављено:

У четвртак, 20. октобра у 19 часова у галерији Уметничког центра Универзитетске библиотеке отворена је отварање самостална изложба „Слике“ Алине Гадомски Тодоровић,

Нешто је привлачно и узбудљиво у шупљим или набораним природним облицима. То су пејзажи у малом: брда и планине, увале и пећине. Тајанствене и примамљиве у исто време, изазовне и заводљиве. Плене хармонијом, богатим звуком, скривеним контрапунктом.

Начула сам нешто, видела, нешто је шушнуло и покренуло се: боја је склизнула у дубину, форма се извила, шкољка се увила, пчеле су издубиле јабуку. Дубок хук струји кроз око лобање и уста шкољке која се облизује. Паприка се намрешкала и отпузала. Облик се искезио, други је пак повратио боју, неки тамо хучи а можда ослушкује. Форме, суве и шупље, винуле су се увис и окачиле о простор, или само пружене маме на додир. А можда и прете.

У сваком случају недодирљиве су јер је све то илузија: нема ни рупе ни шиљка јер је свемир и најмање слике саздан само од осећања и мисли, и неодољиве воље да се то искаже.

Ако то видите и чујете, успела сам.

Алина

Септембар, 2016.

Алина Гадомски Тодоровић

Рођена 1975. године у Београду.

Дипломирала је сликарство 1998. на Факултету Ликовних Уметности у Београду у класи Милице Стевановић, а магистарске студије завшила 2008. године на истом факултету у класи Велизара Крстића.

Чланица је УЛУС-а и слободни уметник од 2000. године.

Излагала је самостално и на групним изложбама у земљи и иностранству. Добитница је похвале за сликарство 2000. године на XВИИ Октобарском салону, галерија Центра за Културу, Ковин.

Живи и ради у Београду.