Detalji

Matična delatnost

Detalji

Univerzitetska biblioteka brine se o profesionalnom usavršavanju zaposlenih iz sopstvenih redova, ali i iz drugih univerzitetskih, visokoškolskih i biblioteka naučnoistraživačkih instituta. Kredibilitet za konstantno stremljenje ka unapređenju poslovanja biblioteka, pored velikog iskustva, daje i činjenica da je ova biblioteka matična za skoro 250 biblioteka.

Ažurirano:

O matičnoj delatnosti

Matična delatnost ogleda se u učešću biblioteke u sveukupnom razvoju bibliotečko-informacione delatnosti u Srbiji, koordinaciji mreže biblioteka, pružanju pomoći i saveta u radu, predlaganja ideja za poboljšanje poslovanja biblioteka i kontinuiranom profesionalnom usavršavanju bibliotekara.

Mreža biblioteka

Još je 1974. godine, Statutom Beogradskog univerziteta, Univerzitetska biblioteka određena kao matična biblioteka za sve biblioteke Univerziteta u Beogradu. Vremenom se ova delatnost proširila i na druge biblioteke, tako da je danas Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ matična za 4 univerzitetske, 154 visokoškolske i 83 biblioteke u naučnoistraživačkim institutima i ustanovama na teritoriji: Grada Beograda i područjima Mačvanskog, Kolubarskog, Podunavskog, Braničevskog, Šumadijskog, Pomoravskog, Borskog, Zaječarskog, Zlatiborskog, Moravičkog, Raškog, Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga (Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti).

Centralni registar

U cilju kontinuiranog praćenja i proučavanja bibliotečke delatnosti, na godišnjem nivou se prikupljaju podaci o postojećim, ali i novoformiranim bibliotekama (prostor, oprema, fond, korisnici, finansiranje, kadar i slično), koje Univerzitetska biblioteka zatim upisuje u Centralni registar biblioteka Srbije.