Rad u velikoj čitaonici

Prostori

Rad u velikoj čitaonici

Znate li za bolje mesto za učenje od čitaonice?

Kod kuće telefon, TV, frižider, peglanje i slični izazovi za tren oka odvuku pažnju, a sati koji su vam preko potrebni prolete u nepovrat. U našim čitaonicama atmosfera motiviše na učenje: okruženi ste drugima koji uče, „uranjate“ u knjigu, upijate znanje i blistate na ispitu!

Ažurirano:

Studentska čitaonica „Endru Karnegi“

Rad u velikoj čitaonici

Glavna i najveća čitaonica u Biblioteci, opremljena je nameštajem u stilu engleske renesanse koji je specijalno za ovu čitaonicu napravljen u Nemačkoj i dopremljen brodovima Dunavom 1926. godine. Zidovi su obloženi hrastovim drvetom po ugledu na antičke sobe. U ovom izuzetnom ambijentu, prema svedočenju korisnika, pravo je zadovoljstvo sticati nova saznanja.

Nova studentska čitaonica

Mala studentska čitaonica

Malo ko zna da je ovo nekada bio magacinski prostor. Zahvaljujući donacijama bibliofila i prijatelja naše biblioteke, pravnika Dušana Korlata, prostor je u potpunosti opremljen u jednu lepu i prozračnu čitaonicu koja, iako je istih dimenzija kao velika čitaonica, u žargonu nosi naziv „mala“ čitaonica.

Profesorska čitaonica

Rad u Profesorskoj čitaonici

Topao ambijent Profesorske čitaonice, sa nameštajem od orahovine, u stilu italijanske renesanse, pruža istraživačima i profesorima ugodnu atmosferu za rad sa publikacijama iz posebnih fondova, magistarskim tezama, doktorskim disertacijama i knjigama iz međubibliotečke pozajmice. Mnogi velikani srpske nauke su bili, i jesu, redovni posetioci ove čitaonice.

Frankofoni centar

Otvaranje Frankofonog centra za univerzitetsku uspešnost

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu 3. novembra 2015. otvoren je Frankofoni centar za univerzitetsku uspešnost.

Nova e-učionica

Elektronska učionica

U samom potkrovlju biblioteke nalazi se jedan od najnovijih i najsavremenije opremljenih kutaka. Radionice, vebinari, prezentacije gostujućih predavača i naših bibliotekara, kao i ostale vrste aktivnosti putem interneta ili uživo, organizuju se u novoj e-učionici.

Mala prostonarodna digitalna čitaonica

Mala prostonarodna digitalna čitaonica

Digitalna čitaonica nudi pristup Posebnoj digitalnoj kolekciji antirevizionističke literature o Prvom svetskom ratu, koja obuhvata 16.000 stranica digitalizovanog materijala. Neobičan naziv ovog novog prostora je istorijska reminiscencija na kulturno pregalaštvo Vuka Stefanovića Karadžića pre tačno dvesta godina.

Čitaonica Odeljenja retkosti

Vesti

Rukopisna i arhivska građa, najstarije štampane knjige, stare karte, atlasi, unikati i posebne retkosti čine najvredniji deo fonda Univerzitetske biblioteke. Autentičan nameštaj radne sobe Isidore Sekulić, kojim je opremljena ova čitaonica, posetioce vodi na početak 20. veka, a čitanjem dela iz ovog dragocenog fonda stiže se čak i na sam početak 13. veka.

Čitaonica periodike

Čitaonica periodike

Vredan deo fonda Univerzitetske biblioteke čine serijske publikacije sa preko 8.500 naslova na srpskom i poznatim svetskim jezicima. U prijatnom ambijentu tik uz glavnu studentsku čitaonicu, čitaoci mogu uživati u prelistavanju novina, časopisa i dnevnih periodičnih publikacija objavljivanih u periodu od početka 19. veka, pa sve do danas.

Čitaonica Austrijske biblioteke

Austrijska biblioteka je prava oaza za ljubitelje literature na nemačkom jeziku i to iz oblasti književnosti, filologije, umetnosti, arhitekture, kulture, istorije, filozofije, psihologije i sociologije. U ovoj biblioteci knjige se nalaze na policama, a ne u magacinu, što čini ambijent još toplijim i prijatnijim za boravak.

Čitaonica u suterenu

Čitaonica u suterenu

Neki studenti teško podnose apsolutnu tišinu u čitaonicama i lakše uče kada u okolini imaju i neki „ometajući faktor“. Za sve koji spadaju u ovu grupu, čitaonica u suterenu predstavlja idealno okruženje. Obezbeđeni su priključci za struju i bežični internet, tako da je moguće koristiti i laptop u toku učenja.

Čitaonica Odeljenja za narodnu književnost

Čitaonica Marambo

U ovoj čitaonici, nekadašnjem domu Vojislava Jovanovića Maramboa, nalaze publikacije i građa iz rukopisne zaostavštine Odeljenja za narodnu književnost, sveske lične biblioteke Maramboa i zbirke i studije o narodnoj književnosti. Čitaonica je pravi kutak za strastvene kolekcionare knjiga i bibliofile, kakav je bio i sam Marambo.

Centar za digitalizaciju

Centar za digitalizaciju otvoren je 2008. godine i do danas je u njemu digitalizovano preko 600.000 novinskih stranica, rukopisa, monografskih publikacija, starih mapa, doktorskih disertacija, te brojne druge građe od značaja.

Centar za podršku doktorskim studijama

Centar za podršku doktorskim studijama pruža stručnu, informacionu i edukativnu pomoć doktorandima, ali i onima koji nameravaju da upišu doktorske studije ili su odbranili doktorsku disertaciju i žele svoj rad da učine vidljivijim.

Centar za Nauku

„Centar za Nauku“ (u daljem tekstu – Centar) je odeljenje Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“. Ovo odeljenje se bavi sledećim delatnostima: Centar učestvuje u pisanju i implementaciji projekata Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ iz oblasti nauke i kulture. Kao posrednik između klijenta (biblioteke) i finansijera (fondovi, državni i međunarodni konkursi, donatori) – Centar se bavi projektnim aktivnostima […]

Elektronska čitaonica

e-učionica

U elektronskoj čitaonici na prvom spratu Biblioteke korisnici mogu dobiti pomoć bibliotekara pri pretraživanju elektronskih izvora dostupnih u otvorenom pristupu, ili onih komercijalnih na koje je Biblioteka pretplaćena preko servisa KoBSON.

Internet centar

Internet centar

Internet centar, koji se nalazi u prizemlju zgrade, dostupan je svim članovima Biblioteke potpuno besplatno. Koristi resurse Akademske mreže Srbije i predstavlja 1% najbržeg internet protoka u Srbiji.

Galerija umetničkog centra

Galerija Umetničkog centra

U galeriji Umetničkog centra izlažu se radovi afirmisanih umetnika, kao i radovi najtalentovanijih studenata umetnosti, sa idejom promovisanja visokog umetničkog obrazovanja, ali i približavanja savremenog umetničkog stvaralaštva studentima beogradskih fakulteta, istraživačima i naučnicima koji svakodnevno posećuju Biblioteku.

Garderoba

Garderoba, na samom ulazu u biblioteku, vremenom je dobila funkciju pravog info-pulta. Pored čuvanja ličnih stvari koje ne mogu da se unesu u čitaonice, nasmejano osoblje je tu da rezerviše mesto u čitaonici i uputi korisnike u pravom smeru. Inače, priča se da, ako garderober poželi studentu sreću na ispitu, on sigurno polaže.