Рад у великој читаоници

Простори

Рад у великој читаоници

Знате ли за боље место за учење од читаонице?

Код куће телефон, ТВ, фрижидер, пеглање и слични изазови за трен ока одвуку пажњу, а сати који су вам преко потребни пролете у неповрат. У нашим читаоницама атмосфера мотивише на учење: окружени сте другима који уче, „урањате“ у књигу, упијате знање и блистате на испиту!

Ажурирано:

Студентска читаоница „Ендру Карнеги“

Рад у великој читаоници

Главна и највећа читаоница у Библиотеци, опремљена је намештајем у стилу енглеске ренесансе који је специјално за ову читаоницу направљен у Немачкој и допремљен бродовима Дунавом 1926. године. Зидови су обложени храстовим дрветом по угледу на античке собе. У овом изузетном амбијенту, према сведочењу корисника, право је задовољство стицати нова сазнања.

Нова студентска читаоница

Мала студентска читаоница

Мало ко зна да је ово некада био магацински простор. Захваљујући донацијама библиофила и пријатеља наше библиотеке, правника Душана Корлата, простор је у потпуности опремљен у једну лепу и прозрачну читаоницу која, иако је истих димензија као велика читаоница, у жаргону носи назив „мала“ читаоница.

Професорска читаоница

Рад у Професорској читаоници

Топао амбијент Професорске читаонице, са намештајем од ораховине, у стилу италијанске ренесансе, пружа истраживачима и професорима угодну атмосферу за рад са публикацијама из посебних фондова, магистарским тезама, докторским дисертацијама и књигама из међубиблиотечке позајмице. Многи великани српске науке су били, и јесу, редовни посетиоци ове читаонице.

Франкофони центар

Отварање Франкофоног центра за универзитетску успешност

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду 3. новембра 2015. отворен је Франкофони центар за универзитетску успешност.

Нова е-учионица

Електронска учионица

У самом поткровљу библиотеке налази се један од најновијих и најсавременије опремљених кутака. Радионице, вебинари, презентације гостујућих предавача и наших библиотекара, као и остале врсте активности путем интернета или уживо, организују се у новој е-учионици.

Мала простонародна дигитална читаоница

Мала простонародна дигитална читаоница

Дигитална читаоница нуди приступ Посебној дигиталној колекцији антиревизионистичке литературе о Првом светском рату, која обухвата 16.000 страница дигитализованог материјала. Необичан назив овог новог простора је историјска реминисценција на културно прегалаштво Вука Стефановића Караџића пре тачно двеста година.

Читаоница Одељења реткости

Вести

Рукописна и архивска грађа, најстарије штампане књиге, старе карте, атласи, уникати и посебне реткости чине највреднији део фонда Универзитетске библиотеке. Аутентичан намештај радне собе Исидоре Секулић, којим је опремљена ова читаоница, посетиоце води на почетак 20. века, а читањем дела из овог драгоценог фонда стиже се чак и на сам почетак 13. века.

Читаоница периодике

Читаоница периодике

Вредан део фонда Универзитетске библиотеке чине серијске публикације са преко 8.500 наслова на српском и познатим светским језицима. У пријатном амбијенту тик уз главну студентску читаоницу, читаоци могу уживати у прелиставању новина, часописа и дневних периодичних публикација објављиваних у периоду од почетка 19. века, па све до данас.

Читаоница Аустријске библиотеке

Аустријска библиотека је права оаза за љубитеље литературе на немачком језику и то из области књижевности, филологије, уметности, архитектуре, културе, историје, филозофије, психологије и социологије. У овој библиотеци књиге се налазе на полицама, а не у магацину, што чини амбијент још топлијим и пријатнијим за боравак.

Читаоница у сутерену

Читаоница у сутерену

Неки студенти тешко подносе апсолутну тишину у читаоницама и лакше уче када у околини имају и неки „ометајући фактор“. За све који спадају у ову групу, читаоница у сутерену представља идеално окружење. Обезбеђени су прикључци за струју и бежични интернет, тако да је могуће користити и лаптоп у току учења.

Читаоница Одељења за народну књижевност

Читаоница Марамбо

У овој читаоници, некадашњем дому Војислава Јовановића Марамбоа, налазе публикације и грађа из рукописне заоставштине Одељења за народну књижевност, свеске личне библиотеке Марамбоа и збирке и студије о народној књижевности. Читаоница је прави кутак за страствене колекционаре књига и библиофиле, какав је био и сам Марамбо.

Центар за дигитализацију

Центар за дигитализацију отворен је 2008. године и до данас је у њему дигитализовано преко 600.000 новинских страница, рукописа, монографских публикација, старих мапа, докторских дисертација, те бројне друге грађе од значаја.

Центар за подршку докторским студијама

Центар за подршку докторским студијама пружа стручну, информациону и едукативну помоћ докторандима, али и онима који намеравају да упишу докторске студије или су одбранили докторску дисертацију и желе свој рад да учине видљивијим.

Центар за Науку

„Центар за Науку“ (у даљем тексту – Центар) је одељење Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Ово одељење се бави следећим делатностима: Центар учествује у писању и имплементацији пројеката Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ из области науке и културе. Kао посредник између клијента (библиотеке) и финансијера (фондови, државни и међународни конкурси, донатори) – Центар се бави пројектним активностима […]

Електронска читаоница

е-учионица

У електронској читаоници на првом спрату Библиотеке корисници могу добити помоћ библиотекара при претраживању електронских извора доступних у отвореном приступу, или оних комерцијалних на које је Библиотека претплаћена преко сервиса КоБСОН.

Интернет центар

Интернет центар

Интернет центар, који се налази у приземљу зграде, доступан је свим члановима Библиотеке потпуно бесплатно. Користи ресурсе Академске мреже Србије и представља 1% најбржег интернет протока у Србији.

Галерија уметничког центра

Галерија Уметничког центра

У галерији Уметничког центра излажу се радови афирмисаних уметника, као и радови најталентованијих студената уметности, са идејом промовисања високог уметничког образовања, али и приближавања савременог уметничког стваралаштва студентима београдских факултета, истраживачима и научницима који свакодневно посећују Библиотеку.

Гардероба

Гардероба, на самом улазу у библиотеку, временом је добила функцију правог инфо-пулта. Поред чувања личних ствари које не могу да се унесу у читаонице, насмејано особље је ту да резервише место у читаоници и упути кориснике у правом смеру. Иначе, прича се да, ако гардеробер пожели студенту срећу на испиту, он сигурно полаже.